Taget er husets femte facade, og det er faktisk bygningens vigtigste del. Det beskytter nemlig resten af huset mod bl.a. vind og vejr. Det er lige præcis derfor, at det er meget vigtigt at have et tag i god stand – uanset tagtype – og det er lige netop derfor, at du skal huske at skifte taget ud i god tid, inden det er for sent.
I denne artikel har vi fokus på de to tagtyper, tegl og beton, fordi de befinder sig på hver deres side af spektret. Tegltaget er den dyreste tagtype, hvorimod beton er en af de billigste. Vi har her samlet fordele og ulemper ved begge tagtyper, så du kan finde ud af, hvilken løsning, der passer bedst til dig og dit hus.
Tegltaget
Tegl er et velkendt materiale, som findes rundt omkring i det danske land. Et nyt tegltag er kendt for dets lange levetid på op til 100 år, når det er lagt korrekt. Derudover er det også meget modstandsdygtigt over for bl.a. over for mos og alger. Det er på grund af, at det kun tager otte dage for at tegltaget at tørre efter 100 % fugtning. Tallet er 28 dage for betontage. Sidst men ikke mindst er tegltaget også en æstetisk løsning. Det er lavet af ægte ler, som ikke falmer eller ændrer sig under solens stråler. Farven holder sig smuk længe, og så ældes den med ynde, da den patinerer naturligt.
Den største ulempe ved et tegltag er naturligvis prisen. Pris og kvalitet hænger som nævnt sammen, så hvis du vil have et tag, der holder i op til 100 år, så skal du selvfølgelig også punge ud for det.
Betontaget
Beton er også et udbredt tagmateriale, formodentlig fordi det er noget af de billigste, du kan købe. Betontaget er kendt for at være nemt at montere på grund af at det er et mere formstabilt materiale, og du kan derfor regne med at spare lidt på håndværkerlønnen i modsætning til et tegltag. Beton er dog også populært, da det fås i mange farver.
Betontaget holder kun i minimum 30 år og derfor kun 1/3 af tegltaget. Det er også mindre modstandsdygtigt over for alger, mos og patina. Selvom beton fås i mange forskellige farver, så er der stor sandsynlighed for, at farven falmer under UV-bestråling, da beton er kunstigt indfarvet.